Geen groef in voortste lagertap nokkenas

31 mei 2014 16:20 #1 door driesmichiel
Geen groef in voortste lagertap nokkenas werd gestart door driesmichiel
Beste forumleden,

Zoals jullie uit een vorig topic weten moet de nokkenas van mij GT (2.0 S) vervangen worden. Ik heb inmiddels via ebay (Duitsland) een splinternieuwe originele nokkenas voor een 2.0 S motor kunnen kopen . Vandaag heb ik mijn oude nokkenas uitgebouwd (waarvan 2 nokken zo goed als rond waren) . Mijn nieuwe nokkenas as is identiek aan de oude as behalve op 1 punt . In de voorste lagertap (= kant distributie) zit er bij de oude as in het midden van de lagertap een smeergroef rondom . Bij de nieuwe as zit er echter helemaal geen smeergroef . Iemand enig idee of dit een probleem is ?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan dit gesprek.

01 juni 2014 17:24 #2 door driesmichiel
Beantwoord door driesmichiel in topic Geen groef in voortste lagertap nokkenas
Volgens info die ik op een ander forum heb kunnen vinden heeft opel begin jaren 80 de smering van de nokkenas aangepast . In de oudere motoren was er in de voorste lagertap van de nokkenas een groef voorzien. Langs deze groef wordt de olie naar de andere nokkenas lagers en naar de tuimelaars gepompt. Bij motoren die na 1981 werden gebouwd werd deze groef niet meer in de nokkenas gemaakt maar in het glijlager . Je mag dus nooit een nokkenas zonder smeergroef in een motor van voor 1981 steken want dan wordt het smeerkanaal afgesloten en heeft de nokkenas geen smering meer .
Ik heb mijn nieuwe nokkenas vandaag op de draaibank gezet en hem voorzien van een smeergroef in de voorste lagertap . Hij kan nu dus zonder problemen ingebouwd worden. :thumbup:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan dit gesprek.

01 juni 2014 19:07 #3 door GranTurismo
Beantwoord door GranTurismo in topic Geen groef in voortste lagertap nokkenas
Kijk, weer een probleem getackeld :thumbup:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan dit gesprek.